què és?
És una malaltia provocada per la incapacitat del teu cos per assimilar els sucres que menges. Això pot passar per dos motius. Pot ser que el pàncrees, que és un òrgan que tens situat a la panxa, no produeixi la quantitat suficient d’insulina per assimilar aquests sucres o bé que el teu cos tingui algun problema per utilitzar bé la insulina. La insulina és una hormona que ajuda al sucre de la sang a entrar a les cèl·lules del cos perquè tinguin energia.
Aquesta malaltia es detecta amb una anàlisi de sang (pot ser una gota d’un dit de la mà) on es veu que el nivell de glucosa (sucre) a la sang és més alt del normal.
A la teva edat et poden afectar dos tipus diferents de diabetis:
Diabetis tipus 1: En aquest tipus de diabetis es van destruint les cèl·lules del pàncrees que generen la Insulina. És el tipus més habitual en els infants.
Diabetis tipus 2: Aquest tipus és menys habitual en infants. En aquests casos, les cèl·lules del pàncrees, encara poden produir insulina tot i que no la suficient. Tot i això en alguns casos, es produeix suficient insulina, però el cos no és capaç d’utilitzar-la.
què pots fer?
En una malaltia com la diabetis, tu manes. Pots fer moltíssimes coses per mantenir-la a ratlla.
- Controla els teus nivells de sucre a la sang les vegades que t’hagi recomanat la teva infermera o la teva metgessa.
- Injecta’t la insulina en les quantitats que correspon. Si encara no estàs preparat, demana ajut als pares, a algú de la família, o als mestres de l’escola. També et pot anar bé una bomba d’insulina. És un aparell que calcula quina quantitat d’Insulina necessites en cada moment i te la injecta automàticament.
- Recorda que has de menjar de forma saludable perquè els nivells de sucre a la sang es mantinguin òptims i puguis créixer molt.
- Fes activitat física, millor si en fas cada dia.
- No faltis a la teva cita amb l’equip de salut (infermera-metge) que t’ajuda amb la diabetis. Amb ells podràs saber si tot va bé i preguntar-los si tens algun dubte.
En segons quins moments t’hauràs de responsabilitzar d’algunes tasques. Així, per exemple:
- Procura menjar alguna cosa si fas un viatge llarg
- Si et quedes a dormir a casa d’un amic, lleva’t una mica més d’hora que els altres per injectar-te insulina abans d’esmorzar.
Pensa que cada vegada existeixen aparells i fàrmacs que et fan més senzilles totes aquestes tasques. Sobretot recorda que aquestes petites obligacions no t’han d’impedir mai que facis les activitats que més t’agradin: fer esport, viatjar, sortir amb els amics, etc.